Het belang van ventilatie

Goede ventilatie van levensbelang voor dak en gevel

 

Door René Boshuizen, adviseur techniek en kwaliteit Zinkunie

Goede ventilatie verhoogt de levensduur en de kwaliteit van dak en gevel. Ventileer je niet, dan is de kans op problemen zoals lekkages, schimmel en houtrot groot. Vanwege het temperatuurverschil tussen binnen en buiten vindt een vochttransport plaats door de constructie. Dat vocht verzamelt zich direct onder de dakbedekking en moet worden afgevoerd.

Zo’n vijftien à twintig jaar geleden koos men vaak nog voor een ongeventileerde dakconstructie. Omdat er vroeger nauwelijks op zolder werd gestookt, was dat ook zeker een optie, want er was weinig verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur. Tegenwoordig is de zolderverdieping een gebruiksruimte waar geleefd en gestookt wordt. Isolatie en ventilatie zijn daarom van steeds groter belang.

De noodzaak van ventilatie bij zink

Voor zinken bekledingen is een goed geventileerde dakconstructie een vereiste. De materialen zijn dampdicht en kunnen dus geen vocht doorlaten. Om te voorkomen dat er corrosie en vochtophopingen in de bouwconstructie ontstaan, is goed ventileren van wezenlijk belang. Wanneer zink in aanraking komt met CO² uit de buitenlucht en water vormt het van nature een laag patina ter bescherming, de zinkcarbonaatlaag. Lucht je niet, dan kan dat tot problemen leiden. Zo zal het zink aan de onderkant door onvolledige patinavorming corroderen als er langdurig condens- of rijpvorming optreedt en zo ontstaat witroest corrosie. Een gevolg hiervan kan zijn dat de gaten in je dak vallen, omdat het zink verpulvert. Of het vocht gaat in de constructie zitten en veroorzaakt schimmel of houtrot wat zorgt voor een ongezond leefklimaat.

Een gezonde luchtstroom

Voor een goede ventilatie moet de spouw via beluchtingsopeningen zonder obstakels in verbinding staan met de buitenlucht. Rekening houdend met de juiste spouwhoogte, variërend van 20 tot 80 mm afhankelijk van de steilte van de dakhelling of gevel, mag er volgens het Bouwbesluit maximaal 1 cm ventilatieruimte zijn ter plaatse van de beluchtingsopeningen om trek tot stand te laten komen. In plaats van een vernauwing van 1 cm plaatsen wij liever een rooster van gestrekt zink ter hoogte van de opening van de spouw. Het geperforeerde rooster voorkomt vogels en ongedierte in de spouw en zorgt voor goede ventilatie en afvoer van vocht.

Het bewezen belang van beluchting

Om problemen te voorkomen moet een niet geventileerd dak bouwkundig aan aanvullende criteria voldoen om volledig dampdicht te zijn. Dat blijkt een lastige opgave. In juni dit jaar publiceerde het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) in België een artikel over het stijgend aantal schadegevallen aan ongeventileerde zinken daken. Wat Zinkunie betreft is een goed geventileerde dakopbouw dan ook van levensbelang.

Heb je vragen over de juiste ventilatie voor jouw dak of gevel? Wij staan je graag te woord!

 

Neem contact op
Meer weten over onze producten?

Je kunt altijd bij onze vertegenwoordigers en in onze filialen terecht voor meer informatie, service of deskundig advies. Op elk filiaal zijn technisch experts aanwezig om je met raad en daad bij te staan vanuit kunde en liefde voor het vak.

T. 0411 688 339 M. info@zinkunie.nl
Onze vestigingen

Zinkunie heeft achttien vestigingen in Nederland en een heleboel enthousiaste vertegenwoordigers. Je kunt in elk filiaal terecht voor het ophalen van bestelde of benodigde materialen wanneer het jou het beste uitkomt. Elke vestiging beschikt over een ruim assortiment en voldoende voorraad en opslagcapaciteit.

Vind jouw vestiging