Fixatie en flashing voor een klasse kim

Fixatie en flashing voor een klasse kim

 

Door Kevin Nuijten, filiaalmanager en dakspecialist Zinkunie

 

In deze blog brengen we het Amerikaanse COVERGARD EPDM onder de aandacht. Deze betrouwbare dakbedekking voor alle typen platte daken staat garant voor een lange levensduur. Uiteraard mits je het systeem op de juiste wijze toepast. Met de ins en outs van Zinkunie maak jij de beste binnen- en buitenhoek met COVERGARD EPDM!

Fixatie beschermt tegen windlast en krimp

 

De overgang van een horizontaal dakoppervlak naar een opstaande rand noem je de kim van een dak. Vanwege windlast, de kracht die de wind uitoefent op de constructie, is het van belang om kimfixatiestroken te gebruiken bij het aanleggen van een EPDM dak. Kimfixatie helpt bij het opvangen van grote trekkrachten en voorkomt tevens problemen bij krimp van het EPDM. Goede fixatie garandeert de duurzaamheid van het materiaal.

Fixatie waarborgt lange levensduur

Je plaatst de fixatiestroken langs de randen van het dak. In de binnenhoeken, waar twee kimfixatiestroken samenkomen, ontstaat een vrije ruimte van circa 15 x 15 cm die je volledig verlijmt. Op deze manier creëer je een stevige constructie. We zien helaas regelmatig dat kimfixatiestroken niet worden benut. Mogelijk om de prijs te drukken. In dit geval geldt echter de uitdrukking goedkoop is duurkoop. Want gebruik je het Amerikaanse daksysteem niet zoals het hoort, dan riskeer je een kortere levensduur. Zonde!

Flashing maakt dak weerbestendig

 

Een ander belangrijk onderdeel van het COVERGARD EPDM daksysteem is flashing. Flashing is zelfklevende vormbare EPDM folie, bedoeld voor de afwerking van de buitenhoeken van een plat dak. De folie zorgt voor een naadloze, waterdichte afwerking en beschermt daarmee het dak tegen weersinvloeden. Je kunt flashing ook in de binnenhoek gebruiken, wanneer de opstanden van een dak te hoog zijn om de binnenhoek mooi in te vouwen.

Flashing: de ideale finishing touch

Flashing is verkrijgbaar in verschillende breedtematen tot 45,7 cm. Met één stuk flashing op maat kun je de gehele buitenhoek dichtmaken. Bij koud weer kun je de folie met een handföhn verwarmen waardoor deze beter verwerkt. Gebruik je geen flashing, maar kit je meerdere reststukken EPDM aan elkaar om de buitenhoek af te werken, dan verhoog je het risico op schade door weersinvloeden. Voorkom overbodige kitnaden en gebruik flashing: dé ideale finishing touch!

 

Wil je meer weten over de juiste toepassing van COVERGARD EPDM? Bekijk dan onze instructievideo’s: binnenhoek COVERGARD EPDM en buitenhoek COVERGARD EPDM. Of neem contact op met Zinkunie. We helpen je graag!

 

Neem contact op
Meer weten over onze producten?

Je kunt altijd bij onze vertegenwoordigers en in onze filialen terecht voor meer informatie, service of deskundig advies. Op elk filiaal zijn technisch experts aanwezig om je met raad en daad bij te staan vanuit kunde en liefde voor het vak.

T. 0411 688 339 M. info@zinkunie.nl
Onze vestigingen

Zinkunie heeft achttien vestigingen in Nederland en een heleboel enthousiaste vertegenwoordigers. Je kunt in elk filiaal terecht voor het ophalen van bestelde of benodigde materialen wanneer het jou het beste uitkomt. Elke vestiging beschikt over een ruim assortiment en voldoende voorraad en opslagcapaciteit.

Vind jouw vestiging